Sanofi-top verdeeld over wenselijkheid overname BMS

Binnen de directiekamer van het Franse farmaconcern Sanofi-Aventis wordt geruzied over de wenselijkheid van een overname van de Amerikaanse branchegenoot Bristol-Myers Squibb (BMS). Bestuursvoorzitter Jean-François Dehecq is vóór maar zijn ceo Gérard Le Fur is tegen, zo meldt de Britse krant The Times.

De veteraan Dehecq bestuurt Sanofi al meer dan dertig jaar, en heeft in die tjd honderden acquisities op zijn naam geschreven. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij groter wil groeien. Le Fur, die veel jonger is, vindt dat de aandacht van de top zich beter eerst kan richten op versterking van Sanofi’s eigen R&D.

De overname, die ongeveer 54 miljard dollar kost, zou van Sanofi een van de grootste farmaconcerns ter wereld maken met een beurswaarde van 172 miljard, slechts tien miljard minder dan Pfizer.

De besprekingen liggen momenteel stil omdat de huidige waarde van BMS niet helemaal duidelijk is. Er woedt onder meer een juridisch gevecht rond Plavix, een bloedverdunner die Sanofi en BMS al jaren gezamenlijk op de markt zetten. Met een jaaromzet van 5,9 miljard dollar in 2005 was dit het op een na best verkopende geneesmiddel ter wereld. Maar vorig jaar is de Amerikaanse verkoop ingestort door een stommiteit van het BMS-management. Dat verkocht een licentie aan de Canadese concurrent Abbott, die vervolgens ineens het recht bleek te hebben om de VS te overspoelen met een goedkope generieke kopie.

Een definitieve uitspraak van de rechter wordt volgende maand verwacht. Analisten denken dat Dehecq daarna alsnog zijn zin zal krijgen, omdat zijn expansiedrift beter overeenkomt met de ideeën van zijn aandeelhouders dan de voozichtigheid van Le Fur.

bron: The Times

Onderwerpen