Poging om de ultieme elektronenmicroscoop te bouwen

De stichting FOM en elektronenmicroscopenfabrikant FEI Company gaan samen onderzoek doen op het gebied van nanotechnologie. Ze willen het uiterste uit elektronenmicroscopen en ionenbundelmachines gaan halen, in de hoop dat ze de structuur van materialen tot op de schaal van een enkel atoom zichtbaar kunnen maken en kunnen bewerken.

Het onderzoek loopt vijf jaar. Het zal worden uitgevoerd bij het FOM-Instituut AMOLF, bij de TU’s in Delft en Eindhoven en in de labs van FEI in Eindhoven en Hillsboro, Oregon.

Het onderzoeksprogramma bestaat uit twee delen. Het ene richt zich op de optimalisatie van bestaande apparatuur. Het andere betreft onderzoek naar de interactie tussen elektronenbundels, ionenbundels, laserlicht en materie, om fundamentele innovaties mogelijk te maken die kunnen worden toegepast in de volgende generatie microscopen en ionenbundelmachines.

Voor dit ‘Industrial Partnership Programme’ (IPP) is een budget van 2,7 miljoen euro beschikbaar. Bovendien brengt FEI een geavanceerd ‘focussed ion beam’-systeem in.

bron: FOM

Onderwerpen