De directie van Edelchemie is opgepakt voor verhoor. Drie directeuren, waaronder oprichter Leo Nevels en zijn vrouw, en een leidinggevende van het recyclingbedrijf in het Limburgse Panheel worden ervan verdacht dat ze zonder vergunning activiteiten hebben ontplooid waardoor het milieu in gevaar is gebracht, meldt het Openbaar Ministerie.

Inmiddels is het viertal weer op vrije voeten, maar blijft verdacht. Waarbij kan worden aangetekend dat de kans dat ze toch nog onschuldig zijn, nihil wordt geacht door iedereen die ook maar enigszins bekend is met het dossier.

De inmiddels hoogbejaarde chemisch technoloog Nevels beweert al ruim een halve eeuw dat hij een ‘nuloptie’ heeft om gevaarlijk chemisch afval onschadelijk te maken door het eerst te pyrolyseren en het daarna te verglazen tot obsidiaan.

In hoeverre zijn nuloptie werkt is nooit helemaal duidelijk geworden. Wel dat de installatie leidde tot veel stankoverlast. Al in 2004 weigerde de provincie Limburg om de milieuvergunning nog langer te verlengen, en begin 2005 werd Nevels gedwongen het bedrijf stil te leggen.

Wat er daarna gebeurde is een beetje onduidelijk, maar Nevels lijkt clandestien gewoon te zijn doorgegaan met afvalverwerking op het terrein. Intussen blééf hij volhouden dat hij chemisch en procestechnologisch gezien volkomen gelijk had en dat het alleen misging omdat de overheid hem om schimmige redenen op alle mogelijke manieren tegenwerkte.

In augustis 2012 greep de provincie opnieuw in, na berichten dat de verpakking van het opgeslagen afval rot was en er vervuild water uit open bassins dreigde weg te lopen. Dit keer werd Nevels van het terrein afgegooid en liet de overheid er een hek omheen zetten.

Inmiddels is duidelijk dat er zo’n 12.000 ton afval ligt, inclusief het reeds geproduceerde obsidiaan. Na lang aandringen begon Edelchemie eerder deze maand met de afvoer. Nota bene naar een zusterbedrijf vlak over de Belgische grens, waar ze wél het verhaal blijken te slikken dat dat obsidiaan onschuldig is en bruikbaar als grindvervanger in beton.

Intussen was huiszoeking gedaan bij Nevels en waren monsters genomen op het terrein. Kennelijk is er nu voldoende bewijs vergaard om betrokkenen op te pakken voor verhoor. Ze worden er onder meer van verdacht dat ze te zuinig zijn geweest met vloeistofdichte folie, waardoor gifstoffen konden weglekken richting grondwater. Om nog maar niet te spreken van die vergunning die er al jaren niet meer was.

bron: OM, Dagblad de Limburger, provincie Limburg

Onderwerpen