Kost energiepolitiek Bush halve mensheid de kop?

Door de steun van de Amerikaanse president Bush voor bio-ethanol zullen meer dan drie miljard mensen in ontwikkelingslanden de hongerdood sterven. Dat voorspelt de Cubaanse president Fidel Castro in een artikel in de lokale krant Granma.

Het is voor het eerst sinds vorig jaar juli dat de zieke president überhaupt iets in de krant schrijft.

Castro’s kritiek richt zich op de eerste generatie biobrandstoffen, die wordt gemaakt uit eetbare grondstoffen zoals maïs en rietsuiker. Helemaal ongelijk heeft hij niet: er wordt nu al van alle kanten gewaarschuwd dat de voedselprijzen omhooggaan doordat ethanolproducenten de voorraad opkopen.

Eerder deze week overlegde Bush met Amerikaanse autofabrikanten. Die zijn gaarne bereid om flexifuel-auto’s te gaan maken die desnoods op een brandstofmengsel met 85 procent bio-ethanol kunnen rijden. Bush wil eveneen sgraag het ethanolgehalte van de benzine opvoeren om zijn land minder afhankelijk te maken van geïmporteerde olie.

Volgens Castro is toen “het sinistere idee om voedsel om te zetten in brandstof definitief verheven tot de economische grondslag onder het buitenlandse beleid van de VS.”

De doorbraak van de tweede generatie biobrandstof, die geen beroep meer doet op voedingswaren, lijkt Castro even te hebben gemist. Het is hem vergeven, hij is tenslotte een tijd ziek geweest. Misschien kan Nedalco hem eens een folder sturen, met een olifantenkeuteltje erbij?

bron: BBC News

Onderwerpen