Markt voor lab-apparatuur helemaal zo slap niet

De 800 bedrijven, die lid zijn van de FHI, hebben het in de tweede helft van 2008 niet zo slecht gedaan als gevreesd. De eerste berichten uit 2009 zijn iets somberder maar nog lang niet inktzwart, zo laat de federatie voor technologiebranches weten.

“Er bestaat gegronde hoop dat de recessie toch niet zo diep zal zijn als waar menigeen aanvankelijk bang voor was”, juicht FHI-directeur Kees Groeneveld. “De informatie die we nu ontvangen over de ontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2009 en de analyse die we hebben gemaakt over een wat langere periode uit het verleden, geven aanleiding tot enige relativering van de angst.”

FHI refereert aan de cijfers uit haar halfjaarlijkse trendonderzoek. Samen boekten de 800 aangesloten bedrijven in 2008 een omzet van 6,5 miljard euro, bijna 1,5 % meer dan in 2007. Het aantal orders liep wèl terug, met 3%.

Maar de daling is volgens Groeneveld vooral te wijten aan de branche Industriële Elektronica. De branches Laboratorium Technologie en Medische Technologie lieten qua orderontvangst en omzet in 2008 nog een fraaie stijging zien.

In januari en maart dit jaar heeft de FHI twee speciale ‘recessieonderzoeken’ gedaan. Dat van maart is nog niet helemaal uitgewerkt; de eerste gegevens laten wat somberte over de winstontwikkeling zien. Maar de januari-editie liet zien dat er voor de meeste FHI-leden eigenlijk nog geen vuiltje aan de lucht was: problemen met de banken werden bijna niet gemeld en qua werkgelegenheid was ook geen paniek te bespeuren. Een kwart van de bedrijven had zelfs nog vacatures open staa.

Ondaks alles blijft Groeneveld voorzichtig: “Of we snel weer uit het, misschien dan toch niet zo diepe dal, omhoog zullen klimmen is overigens heel moeilijk te voorspellen.”

bron: FHI

Onderwerpen