Bloedzuigertjes slachtoffer van hun eigen chemie

Een cocktail van (E)-2-hexenal, (E)-2-octenal en fijn gepoederd siliciumdioxide is een uiterst effectief middel tegen bedwantsen. Dat melden entomologen van Ohio State University in het Journal of Medical Entomology.

De genoemde aldehyden zijn natuurlijke alarmferomonen van de bedwants (Cimex lectularius) . Ze jagen de insecten uit hun schuilhoeken en sporen ze aan tot verhoogde activiteit.

Hierdoor komen ze des te beter in contact met de silicagel. Het poeder hecht zich aan de bedwants en onttrekt water aan het waslaagje dat hem normaal gesproken beschermt tegen uitdroging. Gevolg: de beestjes gaan dood.


Na afloop verwijder je het poeder met de stofzuiger, met uitgedroogde bedwantsen en al.

Die silicagel (merknaam Dri-die) is een oude truc die effectief is tegen een groot aantal insectensoorten. De toevoeging van feromonen blijkt de behandeling echter een stuk effectiever te maken.

De voordelen zijn duidelijk. Silicagel is een stuk minder toxisch dan de meeste pesticiden, en de werking is zó basaal dat insecten er geen resistentie tegen lijken te kunnen ontwikkelen. En de feromonen zijn goedkope, eenvoudig te maken stofjes.

De onderzoekers waarschuwen wel dat ze het alleen onder lab-omstandigheden hebben uitgeprobeerd en nog niet in een echte slaapkamer.

bron: Ohio State University

Onderwerpen