Amerikaanse waakhond chronisch ondervoed

Bij de Amerikaanse Food and Drug Administration is het een zootje. Door chronisch geldgebrek kan de FDA de ontwikkelingen op voedsel- en geneesmiddelengebied bij lange na niet bijhouden. Hierdoor worden de levens van Amerikaanse consumenten in gevaar gebracht, zo melden wetenschappelijke adviseurs van de dienst in een vernietigend rapport met de omineuze titel ‘Science and Mission at Risk’.

De onderzoekers zeggen dat ze zich rot zijn geschrokken van wat ze hebben aangetroffen.

Volgens het rapport heeft de FDA veel te weinig menskracht om haar taken uit te voeren. De staf is ongeveer net zo groot als 15 jaar geleden terwijl het aantal verantwoordelijkheden enorm is toegenomen. Gevolg is dat voedselfabrikanten maar eens in de tien jaar worden gecontroleerd. De afgelopen 35 jaar zou het aantal inspecties met 78 procent zijn afgenomen.

Ook lijdt de FDA onder verouderde, haperende computersystemen die bijvoorbeeld het verschil tussen tafelzout en wegenzout niet kunnen zien. De administratie voor importproducten communiceert niet met de systemen van de douane en andere overheidsdiensten. De verwerking wordt verder vertraagd doordat veel FDA-inspecteurs nog handgeschreven rapporten inleveren.

Een ander probleem is het gebrek aan wetenschappelijke kennis. Het verloop onder de wetenschappelijke staf is tweemaal zo hoog als gemiddeld bij de overheid.

Uiteraard is he allemaal een geldkwestie. Hoewel de FDA 80 procent van het Amerikaanse voedsel moet controleren, krijgt ze slechts eenderde van het federale voedselveiligheidsbudget. De rest gaat naar het ministerie van Landbouw.

De gemiddelde Amerikaan draagt per dag anderhalve dollarcent bij aan de FDA. Het dubbele bedrag zou volgens het rapport geen al te hoge prijs zijn voor voedselveiligheid.

bron: New York Times, USA Today

Onderwerpen