Dood patiënte kwam waarschijnlijk ergens anders door

Targeted Genetics uit Seattle mag een klinische test met gentherapie tegen reumatoïde artritis voortzetten. Dat heeft de waakhond FDA besloten. Dat het deze zomer fout ging zou stom toeval zijn geweest.

De proef betreft de toediening van een gen voor een ontstekingsremmend eiwit, genaamd TNFR:Fc, met een virus als drager.

In juli dit jaar overleed een 36-jarige patiënte aan een massieve schimmelinfectie in combinatie met zware inwendige bloedingen, drie weken nadat ze een dosis toegediend had gekregen. De proef werd toen meteen stopgezet.

De FDA is nu van oordeel dat het afweersysteem van de patiënte was aangetast doordat ze vanwege de artritis verschillende medicijnen slikte. Dat vergroot het risico op infecties. Er is geen reden om aan te nemen dat de gentherapie er iets mee te maken heeft gehad.

Voor de gentherapeutische wereld is hetgoed nieuws. Met gentherpie is het al een keer écht fout gegaan, en nog meer slechte publiciteit kon men niet gebruiken.

De weduwnaar klaagt intussen dat het een roekeloos besluit is. Hij vindt dat de gentherapie voortaan alleen mag worden uitgeprobeerd op patiënten die verder geen immuunsysteem-onderdrukkende medicijnen slikken.

bron: naturenews

Onderwerpen