Russische eigenaar zadelde bedrijf op met te veel schulden

LyondellBasell loopt een gerede kans het eerste grote chemiebedrijf te worden dat door de financiële crisis omvalt. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de rating van het in Rotterdam gevestigde bedrijf verlaagd naar SD, wat wil zeggen dat het bedrijf in gebreke is gebleven bij het aflossen van bepaalde schulden. En volgens de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal heeft LyondellBasell al een faillissementsexpert van het adviesbureau Alix Partners ingehuurd die moet adviseren over het aanvragen van uitstel van betaling in de VS.
Of er ook daadwerkelijk uitstel van betaling wordt aangevraagd, staat overigens nog niet vast.


LyondellBasell produceert voornamelijk kunststoffen, en de grondstoffen daarvoor. Er werken 17.000 mensen. De jaaromzet lag vóór de kredietcrisis rond de 54 miljard dollar . De laatste maanden is de vraag naar de producten echter ingestort.

Jammer genoeg heeft de eigenaar, de Russisch-Amerikaanse miljardair Len Blavatnik, het bedrijf opgezadeld met een torenhoge schuldenlast. Blavatnik begon vier jaar geleden met het opkopen van Basell, een verzelfstandigde joint venture van BASF en Shell. Vervolgens liet hij Basell de aandelen opkopen van het Amerikaanse chemieconcern Lyondell. Dat kostte 12,7 miljard dollar, terwijl ook nog 7 miljard aan schulden werd overgenomen.

Analisten die dat bedrag toen al aan de hoge kant vonden, krijgen nu dubbel en dwars gelijk.

Uitstel van betaling zou in de praktijk betekenen dat LyondellBasell de ruimte krijgt om een schikking te regelen met de schuldeisers. Die kunnen zo hun financiële schade beperken. Gaan ze niet akkoord, dan lopen ze de kans dat LyondellBasell helemaal failliet gaat en dat ze helemaal niets meer van hun investering terugzien.

bron: Volkskrant, FD

Onderwerpen