Dow Chemical doet mega-investering in Saoedi-Arabië

Dow Chemical gaat samen met Saudi Aramco een petrochemisch complex uit de grond stampen in Ras Tanura, Saoedi-Arabië. Details zijn niet bekend gemaakt maar volgens welingelichte bronnen gaat het over een investering van zeker 20 miljard dollar.

Het is de grootste joint venture uit de 110-jarige geschiedenis van Dow.

Het nieuwe complex moet in 2012 of 2013 klaar zijn. Gesproken wordt van een ethaankraker, een naftakraker, een katalytische kraker, een aromatenfabriek en meer dan dertig ‘downstream units’.

Per jaar moet het complex 4,5 miljoen ton basischemicaliën produceren, plus 7 miljoen ton daarvan afgeleide kunststoffen en chemische producten. In totaal moeten het ruim 300 producten worden. Precieze details zijn niet bekend gemaakt maar bij de kunststoffen zou het met name moeten gaan om polycarbonaat en polyethyleen (zowel HDPE als LDPE). De grondstoffen worden geleverd door de Aramco-olieraffinaderij in Ras Tanura.

Het project levert 4000 directe arbeidsplaatsen op.

In totaal wil Saoedi-Arabië de komende jaren 70 miljoen dollar investeren in petrochemie. Op termijn zou dat dat economisch aantrekkelijker moeten zijn dan de verkoop van onbewerkte olie. In 2015 moet de productie zijn gestegen van 60 tot 100 miljoen ton, waarmee het land de derde petrochemische natie ter wereld zou worden. Nu staat het land nog op nummer tien.

bron: Reuters

Onderwerpen