Brussel geeft toe: laat wetenschapsbeleid aan wetenschappers over

De Europese Commissie zoekt met spoed een topwetenschapper met managementervaring om leiding te gaan geven aan de European Research Council, de raad die binnen de EU de subsidies voor grensverleggend fundamenteel onderzoek moet verdelen. Daarmee lijkt in Brussel nog net op tijd het besef te zijn doorgedrongen dat je dit klusje niet kunt overlaten aan ambtenaren zonder enig bètawetenschappelijk benul.

Volgens Eurocommissaris Janez Potocnik, die ruim twee jaar geleden het initiatief nam voor de oprichting, is het een stap ‘om de ERC van de pioniersfase naar de rijpe fase te helpen’.

Dat is de nette manier om het uit te leggen. De beslissing volgt namelijk op een rapport van een onafhankelijke commissie onder leiding van psychologe Vaira Vike-Freiberga, voormalig president van Letland. Die lichtte dit voorjaar het reilen en zeilen van de ERC door, en liet er geen spaan van heel.

Volgens de commissie maakt de ERC onder meer de fout dat de hij de gesubsidieerde wetenschappers onvoldoende vrijlaat. Normaal gesproken leer je van een project en kijk je voortdurend of het niet verstandig is om gaandeweg een andere richting in te slaan, maar bij de ERC zit je aan een soort contract vast dat koerswijzigingen zo’n beetje uitsluit.

Nog afgezien van het feit dat elk gesubsidieerd uur schriftelijk moet worden verantwoord, wat een enorme rompslomp oplevert.

Maar erger is dat de wetenschappelijke raad, die over ERC-onderzoeksvoorstellen moet oordelen, uiteindelijk niet de baas is. Náást die wetenschappers zit een ‘executive agency’ dat wordt gerund door Brusselse ambtenaren die zo bureaucratisch zijn als ambtenaren maar kunnen wezen, en die liever helemaal geen geld uitdelen dan dat ze het risico lopen dat het bij de verkeerde persoon terecht komt.

De commissie riep in dat verband op tot ‘putting a place a new set of rules based on trust and not suspicion and mistrust.’

Een andere aanbeveling was om de wetenschappelijke leiding en het directeurschap van het executive agency in elkaar te schuiven, en voor die post een wetenschapper van buiten Brussel te vragen. Tot nu toe sloten de regels dat expliciet uit. “The prevalent view that scientists should advise but management should be assumed by non scientists prevents the critical integration of content and process”, aldus de commissie, die erbij aantekende dat ook niemand het in zijn hoofd zou halen om de leiding van een advocatenkantoor toe te vertrouwen aan iemand die zelf geen rechten heeft gestudeerd.

Brussel lijkt deze aanbevelingen nu dus ter harte te gaan nemen.

bron: naturenews

Onderwerpen