De komende 7 jaar steken de Europese Unie, haar lidstaten en de industrie samen 22,5 miljard euro in onderzoek en innovatie. Zekerde helft gaat naar de toegepaste moleculaire wetenschappen, zo werd woensdag duidelijk.

De bulk van het geld is bestemd voor vijf zogeheten Joint Technology Initiatives, afgekort JTI’s. Drie daarvan draaien geheel om moleculen, waarbij zowel de anorganici als de life scientisst aan hun trekken komen.

Nummer 1 is de JTI Innovative Medicines 2, die nieuwe vaccins, antibiotica en andere medicijnen moet opleveren. De EU en het bedrijfsleven beloven daar elk 1,725 miljard euro in te steken.

JTI nummer twee doet onderzoek naar brandstofcellen en waterstofprocessen: Brussel en bedrijven beloven elk 700miljoen.

Een derde JTI, genaamd Bridge, stort zich op biobased grondstoffen voor industriële producten. Hier is de industriële bijdrage het grootst: 2,8 miljard euro van in totaal 48 deelnemers. De EU draagt één miljard bij.

Het vierde JTI gaat over de ontwikkeling van ‘schonere’, stillere en energiezuinige verkeersvliegtuigen. Dit project, dat in totaal 4,05 miljard euro mag verwachten, zal ook wel de nodige moleculaire aspecten hebben. Iets dergelijks geldt voor het vijfde (4,815 miljard), dat zich op de productie van elektronica stort.

Daarnaast zijn er enkele kleinere samenwerkingsverbanden tussen de EU en de lidstaten, waaronder eentje van 1,366 miljard op het gebied van klinische tests van geneesmiddelen en een van 600 miljoen op het gebied van metrologie.

bron: EU

Onderwerpen