Half miljard voor brandstofonderzoek

De Europese Commissie presenteert vandaag (woensdag) een publiek-privaat samenwerkings-verband op het gebied van waterstof- en brandstofceltechnologie. Brussel steekt er de komende zes jaar 470 miljoen euro in, op voorwaarde dat er industriële partners worden gevonden die dit bedrag op z’n minst verdubbelen.

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten heeft de Nederlandse overheid en industrie opgeroepen om snel op deze Joint Undertaking for Hydrogen and Fuel Cells in te haken en minstens één groot Europees waterstofproject binnen te halen.

Volgens ECN is Nederland een ideale proeftuin voor waterstofauto’s. Enerzijds kan door de hoge vervoersdichtheid de waterstofinfrastructuur snel worden terugverdiend. Anderzijds zijn alternatieve brandstoffen in Nederland urgenter dan elders vanwege de NOx- en fijnstofproblematiek. Dat Nederland beschikt over een relatief grote waterstofproductiecapaciteit en veel ervaring met gasinfrastructuren, helpt ook.

Met het geld uit Brussel moet onder meer worden gezocht naar goedkopere en zuinigere manieren om waterstof te produceren, en naar betere brandstofceltechnologie.

Volgens ECN is het plan ontstaan omdat het na twintig jaar onderzoek nog steeds niet echt wil opschieten met de waterstofeconomie. “Met het nieuwe samenwerkingsverband geven de Europese Commissie en de Europese industrie een krachtig nieuw signaal af: alleen kansrijke technologieën met voldoende participatie van het bedrijfsleven komen in aanmerking voor deze vorm van financiering”, aldus een persbericht.

bron: ECN