Sommige gevallen van alvleesklierkanker moeten zijn te bestrijden door een gen in te schakelen dat abusievelijk uit staat. Dat suggereert een internationaal onderzoeksteam op de website van Nature.

Voorlopig hebben de onderzoekers alleen aangetoond dàt het desbetreffende gen vaak uit staat in alvleeskliertumoren, ook wanneer het verder volkomen in orde is. Dat houdt dus in dat de uitschakeling een epigenetisch effect is: er zit ‘iets’ op het DNA dat de vertaling naar eiwitten belemmert. En zulke epigenetische effecten zijn in theorie met medicijnen terug te draaien.

Als zoiets dit keer ook daadwerkelijk lukt, zou het pas echt een wereldprimeur zijn.

Het gen in kwestie codeert voor een deubiquitinase-enzym genaamd USP9X. Tot nu toe was niet eens bekend dat dit gen een rol speelt bij pancreatisch ductaal adenocarcinoom (PDA), een vorm van alvleesklierkanker met een bar slechte prognose. Er werd immers alleen naar het DNA gekeken, en wat dat betreft zag het gen er bij deze groep patiënten volkomen normaal uit.

Proeven met muizen hebben nu geleerd dat dit intacte gen wel degelijk uigeschakeld is in ongeveer de helft van alle PDA-tumoren. Bij menselijke patiënten bleek achteraf vaak hetzelfde aan de hand te zijn.

Hoe het precies komt dat de tumor hier harder door gaat groeien, is nog niet duidelijk.

Tegenover de BBC hebben de onderzoekers laten weten dat ze al experimenteren met medicijnen die de blokkering van USP9X mogelijk kunnen opheffen. Hoe ver ze daar precies mee zijn, staat er helaas niet bij.

bron: BBC News

Onderwerpen