Aan epigenetische kenmerken kun je zien waar uitgezaaide kanker oorspronkelijk vandaan komt. Zeven van de acht keer klopt het, blijkt uit een Catalaanse publicatie in The Lancet Oncology.

Nu is het nog zo dat bij 5 tot 10 procent van alle kankerpatiënten wel uitzaaiingen worden gevonden, maar de primaire tumor te klein is of te goed verstopt. Je weet dus ook niet wat het precies voor kanker is. Naar de juiste behandelmethode kun je dan alleen maar gissen, met als gevolg een beroerde prognose.

De nu gepresenteerde test profiteert van het feit dat in elk gezond menselijk orgaan andere genen epigenetisch zijn uitgeschakeld door DNA-methylering. Als er een tumor in ontstaat, dan neemt die dat epigenetische profiel in eerste instantie gewoon over. En als vervolgens tumorcellen naar een ander orgaan verhuizen, zie je dat profiel nog steeds terug.

Samen met farmaconcern Ferrer hebben Manel Esteller en collega’s van het Idibell-onderzoeksinstituut in Barcelona nu een microarray ontwikkeld die het DNA-methyleringspatroon zichtbaar maakt. Hun ‘Epicup’ kwam ruim een jaar geleden op de markt, maar het duurde even voordat voldoende testresultaten waren verzameld voor een steekhoudende publicatie.

In The Lancet Oncology legt Esteller nu uit dat de test is ‘getraind’ met behulp van een dataset uit 2.790 tumoren die voortkwamen uit 38 verschillende soorten kanker. Met gegevens over nog eens 7.691 andere tumoren is het resultaat gevalideerd.

Inmiddels is de test gebruikt om 216 onbekende primaire tumoren op te sporen. In 188 gevallen wees hij het juiste orgaan aan.

bron: Idibell