De Indiase technostarter Sea6 Energy wil op grote schaal bio-ethanol gaan winnen uit zeewier. Dat is kansrijker dan micro-algen, claimen de initiatiefnemers.

Deze week werd bekend dat ze gaan samenwerken met de grote Deense enzymproducent Novozymes. Die gaat speciale enzymcocktails ontwikkelen waarmee de cellulose in het zeewier kan worden opgebroken tot suikers, die verteerbaar zijn voor ethanolproducerende micro-organismen.

Sea6 Energy, opgericht in 2010, is een spin-off van het Indian Institute of Technology Madras, een technische universiteit in de zuidelijke stad Chennai (die vroeger inderdaad Madras heette).

Naar eigen zeggen hebben de oprichters eerst twee jaar met synthetische biologie en micro-algen gespeeld, totdat ze zich realiseerden dat het lucratiever is om macro-algen oftewel zeewier te gaan kweken. Het voordeel moet dan vooral zitten in het feit dat de zee ontzettend groot is en dat je geen dure betonnen kweekbakken hoeft aan te leggen, maar kunt volstaan met een soort rekken die je in het water legt en waar het wier vanzelf op groeit.

Dat de wateren rond Zuid-India relatief warm zijn zodat dat wier sneller groeit dan elders, en dat in de lokale vissersdorpen meer dan genoeg goedkope menskracht beschikbaar is om te helpen bij de oogst, is uiteraard ook een overweging.

De R&D-inspanningen van Sea6 Energy concentreren zich op efficiënte methoden om die rekken uit te zetten en weer binnen te halen, en in mechanische constructies die bestand zijn tegen een ietwat ruwe zee. Daarnaast wordt gewerkt aan een proces dat zo weinig mogelijk zoet water nodig heeft voor de omzetting van de oogst in ethanol, ook iets dat voor de Zuid-Indiase omstandigheden tamelijk essentieel is.

Een streefdatum voor de start van de bio-ethanolproductie is niet bekend gemaakt.

bron: Novozymes, Sea6 Energy

Onderwerpen