Uit diepgevroren menselijke embryo’s kun je zelfs na 18 jaar nog bruikbare stamcellen winnen. Kan wel eens handig zijn, suggereren Thaise onderzoekers in het tijdschrift BioResearch Open Access.

Het schijnt tevens de eerste keer te zijn dat ze in Thailand überhaupt een menselijke embryonale stamcellijn hebben gekweekt.

Een beetje moeizaam ging het wel. Van de 23 ontdooide embryo’s bleken er 17 nog levensvatbaar. Maar slechts 5 daarvan ontwikkelden zichzelf door tot een blastocyst, en daarvan was er maar een gezond genoeg om een bruikbare stamcellijn op te leveren. Maar die ene lijn bleek inderdaad net zo pluripotent als je van stamcellen uit een vers embryo verwacht.

Wat je er aan hebt is niet helemaal duidelijk. Maar volgens de hoofdredacteur van het tijdschrift is het in elk geval ‘een alternatieve bron van embryonale stamcellijnen’. Waarmee ze tussen de regels door suggereert dat het handig is in een land als de VS, waar moeilijk wordt gedaan over het winnen van stamcellen uit verse menselijke embryo’s. Als die embryo’s zijn ingevroren voordat de restricties van kracht werden, is het ineens een heel ander verhaal…

bron: Mary Ann Liebert, Inc.

Onderwerpen