Belangrijke rol voor Nederlandse kennisinstellingen

Het virtuele Europese instituut voor innovatie en technologie EIT heeft bekend gemaakt aan welke onderwerpen haar eerste drie ‘Knowledge and Innovation Communities (KIC’s) zullen worden gewijd. Klimaatverandering, duurzame energie en toekomstige ICT-toepassingen vallen in de prijzen, zo werd bekend gemaakt na een bijeenkomst in Boedapest.

En minstens 2 van de 3 KIC’s krijgen een forse Nederlandse inbreng.

Deelnemers aan het Climate KIC zijn onder meer de universiteiten van Delft, Utrecht en Wageningen, de instituten TNO, Alterra en Deltares, de ‘groene’ havenstad Rotterdam en de provincie Utrecht. Deelnemende bedrijven zijn Shell, DSM en de luchthaven Schiphol. Samen vormen ze de officiële co-locatie ‘Randstad metropolitan area’.

Aan het KIC ‘ICT Labs’ doet 3TU.NIRICT mee, een samenwerkingsverband van de drie technische universiteiten. Ook Philips en Novay zijn partners. Co-locatie is hier de High Tech Campus in Eindhoven.

Voor het KIC InnoEnergy wordt een ‘Benelux co-locatie’ in Eindhoven en Leuven gecreëerd. Onder de deelnemers zijn de TU/e, TNO, ECN, het Energy Delta Institute en uiteraard Philips.

bron: UU, TU Delft, EIT

Onderwerpen