Biologisch gekweekte taugé uit Bienenbüttel is toch de bron van de EHEC-besmettingen. Na heel lang zoeken is een verpakking aangetroffen waar de beruchte bacterie daadwerkelijk in zat, zo werd vrijdagavond duidelijk.

Vrijdagochtend had het Robert-Koch-Institut al tijdens een persconferentie laten weten dat het simpelweg niet anders kon. Bij onderzoek naar het eetpatroon van individuele EHEC-patiënten kwam telkens weer het bewuste merk taugé bovendrijven.

 

Bovendien bleken enkele medewerkers van het bedrijf in Bienenbüttel zelf ook besmet.

 

De Duitse federale overheid heeft het advies ingetrokken om geen komkommers, tomaten of sla te eten. Die groentes worden niet meer verdacht. Taugé uiteraard nog wel.

 

Reinhard Burger, de president van het Robert-Koch-Instituts (RKI), vermoedt dat slechts een kleine partij taugé besmet is geweest en dat de bacterie allang weer uit het producerende bedrijf is verdwenen.

 

Waar de besmetting vandaan kwam is dus wellicht nooit meer te achterhalen: het zaaigoed kan besmet zijn geweest, maar het is ook mogelijk dat een medewerker de bacterie heeft binnengebracht.

 

bron: Die Welt

Onderwerpen