Aanstaande donderdag zou bekend moeten zijn of een Engelse online-zaadhandel de bron is van de EHEC-bacterie die Europa teistert. Vast staat dat Thompson & Morgan uit Ipswich de fenegriek- , mosterd- en rucolazaden heeft geleverd die 8 Fransen het ziekenhuis in hebben geholpen, zo melden diverse media.

De Britse autoriteiten hebben monsters genomen die momenteel worden geanalyseerd in een lab in Preston. Donderdag wordt de uitslag verwacht. Tot die tijd zijn de fenegriekzaadjes in Ipswich even uitverkocht.

 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit raadt consumptie van deze zaden en van verse kiemen voorlopig af. Ook kunnen tuineigenaren deze planten beter eventjes niet zaaien. Aan zo’n zaadje kun je immers niet zien of het niet toevallig óók uit Ipswich komt.

 

De jongste EHEC-besmetting ontstond tijdens een eindejaarsfeest op een kleutercrèche in Bègles, een voorstad van Bordeaux. Daar werd gazpacho geserveerd waar de zaadjes als garnering over waren uitgestrooid. De zaadjes waren gekocht bij een lokaal tuincentrum dat ze weer van Thompson & Morgan had.

 

Inmiddels zijn er sterke aanwijzingen dat het hier gaat om precies dezelfde, niet eerder waargenomen EHEC-stam die eerder in Noord-Duitsland tientallen slachtoffers heeft geëist. De kans is klein dat precies dezelfde ondersoort twee keer tegelijk is geëvolueerd, dus vermoedelijk moet er een verband tussen die twee besmettingshaarden zijn.

 

Voor de hand ligt dan dat de Engelsen ook het zaad hebben geleverd voor de besmette Duitse taugé. Het zou kunnen: ze hebben wel taugé in de catalogus staan. Maar het lijkt er op dat ze alleen kleinverpakkingen leveren, als educatief speeltje voor kinderen, en niet zeker het soort hoeveelheden waar het in Duitsland om ging.

 

Duitse media suggereren inderdaad dat het besmette bedrijf in Bienenbüttel niets met die Engelsen van doen had.

 

En zelf wijzen die Engelsen er op dat het wel een beetje vreemd is dat alleen in Bordeaux mensen ziek zijn geworden. Ze vermoeden daarom dat de besmetting er daar pas op gekomen is.

 

Laatste nieuws: Franse media weten te melden dat de Engelsen hun zaadjes in Italië hadden ingekocht. Van daaruit is mogelijk ook naar Duitsland geleverd. Zou dat de lang gezochte link zijn?

 

bron: Le Sud-Ouest, Evening Star, Der Spiegel, VWA

Onderwerpen