Kleurverlies door stress lijkt tóch fabeltje

Als een vrouw ergens grijze haren van krijgt, dan is het van haar genen. Stress heeft er heel weinig mee te maken, zo stellen onderzoekers van (onder meer) Unilever in PLoS ONE.

Het is een van de conclusies uit een onderzoek dat moest uitwijzen hoe het komt dat vrouwen er jong of oud uitzien voor hun leeftijd. Daar zijn onder meer 102 Deense tweelingen voor onderzocht.

Resultaat: de leden van een ééneiïge tweeling (met exact dezelfde genen dus) worden vrijwel tegelijk grijs, terwijl je bij twee-eiïge tweelingen (met verschil in de genen) wél verschil ziet. Dat doet vermoeden dat bij grijs worden voornamelijk genetische factoren in het spel zijn.

Eenzelfde verhaal is te houden voor het terugwijken van de haarlijn boven het voorhoofd, en voor de dikte van de lippen.

Dunner worden van het haar blijkt juist wél voornamelijk door omgevingsfactoren te worden veroorzaakt. Bij pigmentvlekken, rimpels en de schade veroorzaakt door blootstelling aan de zon, tellen genen en omgeving ongeveer even zwaar.

De auteurs concluderen tevens dat de schijnbare leeftijd van het gelaat een betere indicatie is voor de gezondheid van de huid dan de werkelijke leeftijd van de eigenares.

Unilever heeft het onderzoek betaald. De auteurs hebben zich daar niet door laten leiden maar ze geven toe dat de publicatie mogelijk kan leiden tot een verhoogde verkoop van Unilevers antirimpelcrèmes.

bron: BBC News

Onderwerpen