Gel met antilichamen vergemakkelijkt schoonmaak na poederbrief

Het Australische bedrijf Anadis werkt aan een speciaal schoonmaakmiddel voor ruimtes die zijn besmet met antraxsporen. Het spul bevat antilichamen, die samen met de sporen klonters vormen die te groot zijn om nog te worden ingeademd. Bovendien geleert het middel direct na het spuiten, zodat het achteraf gemakkelijk van wanden en plafond kan worden afgeschraapt.

Bij Anadis spreken ze van ‘Project Ectoplasma’, met een knipoog naar de speelfilm ‘Ghostbusters’. De Australische regering steekt er 480.000 Australische dollar (275.000 euro) in het project, in het kader van de terreurbestrijding.

De antilichamen worden gewonnen uit biest, de melk die koeien geven wanneer ze net hebben gekalfd. Biest (colostrum) bevat van nature grote hoeveelheden antilichamen. Als de koe van tevoren tegen antrax is ingeënt, zit er ook bescherming tegen die ziekte bij.

De hydrogel bestaat uit een polymeerconcentraat, in poedervorm of opgelost in water, dat vlak voor het spuiten met de antilichamen wordt gemengd.

Anadis hoopt binnen twee jaar een bruikbaar product te hebben. Gewerkt wordt nog aan koeien met antilichamen tegen de pest en tegen ricine in hun biest, en aan een indicator die de gel laat oplichten wanneer daadwerkelijk sprake is van een besmetting.

bron: New Scientist, Anadis

Onderwerpen