Affakkelen kost 40 miljard per jaar

Bij de aardoliewinning is vorig jaar voor 40 miljard dollar aan aardgas afgefakkeld. Dat concludeert de Amerikaanse luchtmacht uit een analyse van weersatellietbeelden.

De hoeveelheid komt overeen met 5,5 procent van de wereldgasproductie, of het totale gebruik van Groot-Brittannië en Italië samen.

Affakkelen wordt vooral gedaan met aardgas dat samen met de aardolie naar boven komt, maar waar lokaal geen markt voor is. Transport van aardgas over langere afstanden is economisch niet aantrekkelijk. En er wordt al jaren over gepraat om het gas lokaal om te zetten in vloeibare brandstof via een Fischer-Tropschproces, maar het is nog niet gelukt om dat proces voor een relatief kleine hoeveelheid gas rendabel te krijgen.

De studie toont dan ook aan dat de pogingen van de laatste jaren om het affakkelen te reduceren, bijzonder weinig hebben uitgehaald. Een bedrijf als Shell fakkelt veel minder af dan vroeger, en een land als Nigeria is ook aardig op weg. Maar daar staat tegenover dat in opkomende economieën als China, Kazachstan en vooral Rusland de fakkels steeds groter worden.

bron: Financial Times

Onderwerpen