Voor het eerst hebben twee onderzoeksgroepen vrijwel tegelijk hetzelfde metal organic framework gesynthetiseerd én gepubliceerd. En niemand die het merkte, op een blogger van de Royal Society of Chemistry na.

De blogger in kwestie vermoedt dat je er op kon wachten dat dit een keer zou gebeuren, gezien de exponentieel groeiende hoeveelheid mof-publicaties.

Een van beide haalde al eerder de C2W-website. Onderzoekers van Northwestern University (VS) presenteerden het mof begin maart op de website van Energy and Environmental Science, onder de naam NU-125. Zij prezen het aan als medium om aardgas in op te slaan.

Maar naar nu blijkt had Chemical Science een maand eerder al een publicatie online staan over een mof die uit precies dezelfde componenten bestaat. Alleen heette hij toen NOTT-122 omdat hij was gemaakt aan de University of Nottingham (Engeland). Dat hij methaan adsorbeerde hadden de Engelsen ook al gemerkt, alleen vond de universiteit het geen persbericht waard en ging de publicatie dus vrijwel onopgemerkt voorbij.

Dat het zo lang heeft geduurd eer iemand de overeenkomsten tussen beide publicaties opmerkte, zal ook wel aan die exponentiële hoeveelheid liggen - blijkbaar is de kans heel klein geworden dat twee willekeurige artikelen goed worden gelezen door één en dezelfde persoon.

 

bron: Royal Society of Chemistry

Onderwerpen