Enkele honderden banen weg bij Nutritional Products

Tussen nu en 2010 wil DSM de winst van de divisie DSM Nutritional Products met minimaal 100 miljoen euro verhogen. Het plan, genaamd ‘Aspire to Win’ kost eenmalig 40 miljoen euro en ‘enkele honderden’ van de 8.000 banen.

Waar de klappen precies vallen, is nog niet bekend.

Volgens columist Bartjens van het Financieele Dagblad lijkt het op het eerste gezicht een kwestie van ‘nieuwe bezems vegen schoon’, verwijzend naar de kersverse ceo Feike Sijbesma. Op het tweede gezicht noemt Bartjens de ingreep echter lang niet rigoureus genoeg om beleggers echt blij te maken. Hij suggereert dat Sijbesma beter de bijl in de antibioticadivisie kan zetten.

DSM Nutritional Products maakt ingrediënten voor menselijke en dierlijke voeding. De winstgevendheid staat onder druk door de lagere dollarkoers, maar ook omdat enkele lucratieve contracten aflopen die DSM meekreeg bij de overname van de vitaminedivisie van Roche in 2003.

‘Aspire to Win’ steunt op drie pijlers: kostenbesparing (zowel bij de administratie als in de productie, en mogelijk ook bij de R&D), productdifferentiatie om beter in te spelen op de markt, en versnelde innovatie. Voor dat laatste wordt onder meer gemikt op het ‘insourcen’ van producten en prille technologieën, en het overnemen van start-ups.

bron: DSM, FD

Onderwerpen