Anti-Infectives losgeweekt, afgeslankt maar (nog) niet verkocht

DSM gaat op zoek naar partners voor haar penicilline-activiteiten. Enkele onderdelen zullen mogelijk worden afgestoten of naar lagelonenlanden verhuizen. Verkoop van de complete divisie is echter niet aan de orde, zo liet DSM’s vicevoorzitter Jan Zuidam vrijdag aan de media weten.

“Als iemand langskomt die meer waarde kan creëren door een overname, dan ben ik bereid om er naar te kijken”, aldus Zuidam, die kennelijk niet verwacht dat iemand hem aan zijn woord zal houden.

De beslissing is de uitkomst van een strategische studie naar de toekomst van de anti-infectives-business. De winstgevendheid daarvan is al jaren een probleem. Door de nieuwe koers hoopt de divisie vanaf 2008 weer een ‘duurzame winst’ te kunnen rapporteren.

De partners zullen vooral worden gezocht onder branchegenoten, en dan met name in China en India. “We willen naar lagelonenlanden en dan heb je sowieso een partner om een goede ingang te krijgen”, aldus Zuidam. Hij prees de reeds voorgenomen samenwerking met North China Pharmaceutical Corporation aan als een voorbeeld van wat DSM van plan is.

Om slagvaardig te kunnen opereren, wordt de businessgroep Anti-Infectives omgevormd tot een afzonderlijke eenheid binnen DSM. Ze zal tevens worden onderworpen aan wat DSM een ‘carve-out’ wenst te noemen. Een klein deel van de activiteiten zal worden afgestoten; clavulaanzuur wordt met name genoemd. Geschat wordt dat het alles bij elkaar 100 arbeidsplaatsen kost, vooral in Spanje. Dit kwartaal wordt alvast 110 miljoen euro van de boekwaarde van de business afgetrokken.

bron: DSM

Onderwerpen