Eind 2013 denkt DSM op grote schaal bio-ethanol te kunnen maken uit oneetbaar maisafval. De eerste fabriek komt in de VS te staan, zo valt op te maken uit een persbericht dat maandagavond de deur uit ging.

Er zijn nog niet veel details vrijgegeven maar gesproken wordt van enzymatische hydrolyse van de lignocellulose in het afval, gevolgd door fermentatie van de vrijgekomen suikers.

Dat wil dus zeggen dat een kant-en-klare enzymcocktail aan het afval wordt toegevoegd. Of dat op de lange termijn de meest ideale oplossing is valt te bezien. Niet voor niets zetten de meeste Nederlandse onderzoekers hun kaarten op al dan niet gemodificeerde micro-organismen die die enzymen in situ aanmaken. Het voordeel is echter dat die kant-en-klare enzymen al beschikbaar zijn (DSM maakt ze zelf) terwijl die micro-organismen voorlopig nog in het experimentele stadium zitten.

Voor dit zogeheten Liberty-project heeft DSM een 50/50 joint venture opgericht met POET, een van de grootste Amerikaanse ethanolproducenten. Beide partners brengen een deel van de benodigde kennis in. De initiële investering bedraagt 250 miljoen dollar.

POET gebruikt al veel langer mais als grondstof, maar dan alleen de korrels. Het idee is om de nieuwe fabrieken naast de bestaande ethanolfabrieken te bouwen, en ze het afval te laten verwerken dat daar uit vrijkomt.

De eerste fabriek van POET-DSM Advanced Biofuels, zoals de joint venture heet, komt te staan in Emmetsburg (Iowa). Gesproken wordt van een capaciteit van 20 miljoen US gallon (75 miljoen liter) per jaar, wat na debottlenecking zou moeten oplopen naar circa 25 miljoen US gallon.

Als het werkt heeft POET nog 26 ethanolfabrieken. Bovendien hoopt de joint venture licenties te verkopen. Berekend is dat alleen al in de VS 350 tot 400 fabrieken met een gezamenlijk productievolume van ruim 16 miljard US gallons (60 miljard liter) lignocellulose-bioethanol per jaar nodig zullen zijn, om tussen nu en 2022 te voldoen aan de overheidsplannen met betrekking tot duurzame brandstof.

Onduidelijk is hoeveel concurrentie POET DSM hierbij te duchten zal hebben. Vast staat wel dat voorlopig nog niet één zo’n fabriek operationeel is. Als de joint venture er in slaagt de eigen planning aan te houden, dan behoort ze in elk geval tot de voorhoede.

bron: POET DSM

Onderwerpen