DSM splitst de divisie Pharmaceutical Products af. Het bedrijfsonderdeel, dat medicijningrediënten ontwikkelt en produceert op contractbasis, wordt samengevoegd met de veel grotere Canadese branchegenoot Patheon die daartoe van de beurs wordt gehaald, zo werd dinsdagochtend bekend.

“We gaan door met farma, maar op joint venturebasis”, aldus een zegsman van DSM in de Financieele Telegraaf. De krant concludeert dat DSM in feite de volledige farmatak afsplitst; de Chinese tak DSM Sinochem Pharmaceuticals was altijd al een joint venture. Volgens topman Feike Sijbesma is het ‘in lijn met de strategie van DSM’.

Het nieuwe bedrijf, dat nog geen naam heeft en voorlopig wordt aangeduid als NewCo, komt voor 49 procent in handen van DSM. De overige 51 procent is van private equitybedrijf JLL Partners, dat al langer een meerderheidsbelang heeft in Patheon. In totaal zijn 8.300 werknemers op 23 locaties in Amerika, Europa en Australië bij de fusie betrokken; de gecombineerde omzet ligt rond de 2 miljard dollar. Patheon-topman Jim Mullen wordt bestuursvoorzitter.

Financieel komt het er op neer dat DSM Pharmaceutical Products (afgekort DPP) wordt gewaardeerd op 670 miljoen dollar, waarvan 200 miljoen naar DSM terugvloeit in de vorm van een vordering op NewCo. De rest wordt omgezet in dat belabg van 49 procent. JLL brengt haar aandeel van 489 miljoen in in contanten. NewCo neemt vervolgens Patheon over voor 1,95 miljard; dat zal dan wel met geleend geld zijn.

bron: DSM, De Telegraaf

Onderwerpen