Bij de ondersteunende diensten van DSM verdwijnen de komende twee jaar 900 à 1.100 banen. Ongeveer de helft van de klappen valt in Nederland omdat daar nu eenmaal het hoofdkantoor is gevestigd, zo liet het concern dinsdagochtend weten.

Door de actie moet de nadruk meer komen te liggen op primaire bedrijfsprocessen, zoals innovatie en productie. Ook de R&D valt hier volgens DSM onder, en daar blijft de reorganisatie dan ook beperkt tot enkele kleine efficiëntiemaatregelen.

Bij niet-primaire diensten zoals ICT, HR, boekhouding en communicatie worden gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, er is zelfs 150 miljoen euro opzij gezet voor vertrekpremies en andere eenmalige kosten. Maar DSM zal zo veel mogelijk proberen om betrokkenen elders binnen het bedrijf te herplaatsen.

De wereldwijde reorganisatie was al aangekondigd tijdens de presentatie van de laatste kwartaalcijfers. Ze moet DSM slagvaardiger en efficiënter maken, onder meer door processen te standaardiseren, het aantal managementlagen te verminderen en functies te schrappen die dubbelop zijn. Ook moet ze structureel 125 à 150 miljoen euro per jaar besparen.

De slagvaardigheid wordt tevens verhoogd door de resterende senior managers samen te drijven in een executive committee dat bovenop de markt zit.

Op 4 november volgen nadere mededelingen over reorganisaties bij de voedingstak van DSM. Of daar ook ontslagen vallen wil Sijbesma nog niet zeggen. Voor Nederland zouden de gevolgen echter sowieso moeten meevallen omdat Nutrition voornamelijk in Zwitserland, de VS en China zit.

bron: DSM