Failliete polyesterfabrieken komen nog goed van pas

DSM Engineering Plastics neemt de polymerisatiefabrieken van het failliete Diolen Industrial Fibers over. Het betreft onder meer de polyesterfabriek in Emmen. Van de 900 Diolen-werknemers kunnen er 45 bij DSM aan de slag.

DSM omschrijft het als ‘achterwaartse integratie’. He concern gaat de fabrieken gebruiken om polyester te produceren als basismateriaal voor de eigen technische kunststoffen Arnitel TPC, Arnite PBT en Arnite PET. Door deze productie in eigen hand te nemen hoopt DSM haar klanten meer leveringsbetrouwbaarheid te kunnen garanderen.

Voor een tweede Diolen-bedrijfsonderdeel, de afdeling Nacondensatie, denkt de curator ook een koper te hebben. Het zou ook een Nederlands bedrijf zijn, maar hij mag nog niet vertellen welk. Meer nieuws wordt binnen een paar weken verwacht.

Voor de garenspinnerij is daarentegen geen enkele hoop meer. Er waren verschillende gegadigden, maar deze week haakte de laatste kandidaat af. De productie wordt nu stilgelegd en de werknemers gaan de WW in. Gezocht wordt nog iemand die de gebouwen en de machines wil overnemen.

Diolen was ooit een onderdeel van de vezeldivisie van Akzo.Het bedrijf met vestigingen in Emmen, Arnhem en het Duitse Obernburg werd in 2003 verzelfstandigd. Begin dit jaar kwam het in handen van de Amsterdamse risico-investeerder Traction Partners. Het bleek een kat in de zak: op 28 juli werd Diolen failliet verklaard.

bron: DSM, Dagblad van het Noorden

Onderwerpen