DSM wil voor omgerekend 829 miljoen euro Martek Biosciences overnemen, een Amerikaans bedrijf dat omega 3-vetzuren wint uit algen. Het management van Martek is akkoord met het bod, dat 35 procent boven de laatste aandelenkoers ligt.

Martek, gevestigd in de staat Maryland, is vooral sterk in supplementen voor babyvoeding. De belangrijkste producten zijn docosahexaeenzuur (DHA), een omega 3-vetzuur dat wordt gewonnen uit de algensoort Crypthecodinium cohnii, en arachidonzuur (AHA), een omega 6-vetzuur dat Martek door de schimmel Mortierella alpina laat produceren. Naar eigen zeggen bevat 99 procent van de babyvoeding in de VS deze producten, en worden ze ook in zo’n 75 andere landen verkocht.

 

Het bedrijf is in 1985 opgericht door onderzoekers van het toenmalige Martin Marietta, tegenwoordig onderdeel van Lockheed Martin. Ze hadden eigenlijk de opdracht om te kijken of algenculturen als voedingsbron konden dienen tijdens bemande ruimtevluchten. Maar al snel kregen ze het gevoel dat er méér in zat en begonnen voor zichzelf. Inmiddels heeft Martek meer dan 500 medewerkers.

 

Het is waarschijnlijk niet de laatste overname van DSM. Mede dankzij de afstoting van niet-kernactiviteiten is er naar schatting anderhalf miljard in kas, waarvan dus ‘na’ Martek nog bijna de helft over is. Dat geld moet zo snel mogelijk op: zolang het op de bank staat, maakt het DSM tot een extra aantrekkelijke prooi voor een (vijandige) overname.

 

Toevallig (?) publiceerde het Financieele Dagblad dinsdagochtend een interview met topman Feike Sijbesma, die zich liet ontvallen dat hij ‘meer transacties (gaat) bekendmaken voor onze farmadivisie’.

 

Hij voegt er aan toe dat DSM niet zo bang hoeft te zijn om zelf overgenomen te worden, zolang het concern zijn aandeelhouders duidelijk kan maken dat het veel méér waard is dan de koers van de aandelen doet vermoeden.

 

bron: DSM, FD

Onderwerpen