DSM heeft in het tweede kwartaal van 2010 een omzet van 2,3 miljard euro geboekt, 28 procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Het bedrijfsresultaat (ebit) verdrievoudigde zelfs bijna, van 85 naar 246 miljoen. De cijfers liggen fors boven de verwachting van analisten. Desondanks werd het goede nieuws in eerste instantie beloond met een een daling van de aandelenkoers.

Met name de clusters Polymer Intermediates, Performance Materials en Base Chemicals lieten een spectaculaire groei van de omzet zien. De voedingsmiddelentak groeide wat minder hard.

 

“Voor het huidige activiteitenportfolio was dit het beste kwartaal ooit”, zo vat topman Feike Sijbesma het samen.

 

Volgens financieel directeur Rolf-Dieter Schwalb blijft het record ook nog wel even staan. Hij verwacht dat het bedrijfsresultaat in de tweede helft van 2010 weer iets zal dalen. De hoge omzet werd vooral veroorzaakt doordat veel klanten hun voorraden opnieuw opbouwden, en inmuiddels gaat dat niet zo hard meer.

 

Wel verwachten hij en Sijbesma dat 2010 uiteindelijk een beter jaar wordt dan ze eerst dachten. Ze hebben het nu al over ‘een sterkjaar’ in plaats van ‘een goed jaar’. Zelfs de kwakkelende farmadivisie zou boven de nullijn moeten eindigen, mede doordat de dollarkoers duidelijk hoger is dan een jaar geleden.

 

bron: DSM, De Financiële Telegraaf

Onderwerpen