DSM blijft voorlopig in Nederland. De komende twee jaar investeert het concern 100 miljoen euro in gloednieuwe R&D-labs in Delft en Sittard-Geleen, zo werd dinsdagochtend bekend gemaakt.

Zowel DSM als de overheid zien de investeringen als een bewijs dat het topsectorenbeleid vruchten afwerpt. “Het is dan ook belangrijk dat dit beleid in de toekomst wordt voortgezet”, aldus minister Maxime Verhagen tijdens het feestje dat rond de aankondiging werd gebouwd.

De investeringen betreffen een nieuw lab voor materiaaltechnologie op de Chemelot Campus in Limburg, en een biotechnologielab op het DSM-terrein in Delft. Ze moeten in 2014 klaar zijn en biedendan plek aan respectievelijk 420 en 285 mensen.

Volgens topman Atzo Nicolaï komen er voorlopig vooral bestaande DSM’ers te werken, maar mag je het wel als signaal zien dat de werkgelegenheid op de iets langere termijn sterker zal gaan toenemen. Onder meer omdat hij verwacht dat de R&D diverse spin-offs zal genereren.

Een derde project betreft de Bioprocess Pilot Facility in Delft, die vorige week al officieel van start ging. Deze joint venture van DSM, CSM Purac en de TU Delft verhuurt reactoren en andere apparatuur die nodig is om biotechprocessen op te schalen van laboratoriumformaat naar commerciële toepassing. Voor een deel betreft het nieuwbouw, maar er worden ook faciliteiten voor gebruikt die buiten dienst stonden sinds DSM de penicillineafdeling heeft verplaatst naar China.

Tijdens het aankondigingsfeestje lieten de genodigden overigens doorschemeren dat DSM serieus heeft nagedacht over verhuizing van de R&D naar China of de VS. De beslissing om toch in Nederland te investeren, is vooral te danken is aan het gunstige Nederlandse investeringsklimaat en de toeschietelijkheid van nationale, provinciale en gemeentelijke overheden.

bron: DSM

Onderwerpen