AstraZeneca neemt stiefkindje over

Het Brits-Zweedse farmaconcern AstraZeneca neemt de fabriek van DSM Biologics in Montreal (Canada) over. Daarmee komt DSM toch nog met goed fatsoen van deze flop af.

De fabriek in Montreal moest biologische geneesmiddelen gaan produceren op contractbasis. Indertijd werd hij door DSM met de nodige tamtam gelanceerd. Vervolgens groeide echter het besef dat er overcapaciteit bestond in de contractproductiebusiness en dat er geen droog brood mee te verdienen was.

Eind 2005 viel het besluit om in het kader van DSM’s nieuwe concernstrategie Vision 2010 de fabriek stil te leggen. Sindsdien werd gezocht naar een koper.

AstraZeneca gaat de faciliteiten nu gebruiken ten behoeve van het eigen onderzoek. Er zullen kandidaatgeneesmiddelen op basis van antistoffen worden geproduceerd in hoeveelheden, die nodig zijn voor klinische tests. Binnenkort wordt een begin gemaakt met de herstart, en in 2009 moet de fabriek weer op volle capaciteit produceren.

DSM zegt met de verkoop ‘een bescheiden boekwinst’ te maken. Onbekend is voor hoeveel de fabriek nog op de balans stond.

bron: DSM

Onderwerpen