Facebook-oprichter Mark Zuckerberg pompt $ 3 miljard in de ontwikkeling van medische onderzoekstechnieken. Het is een eerste bijdrage aan zijn droom om nog deze eeuw alle ziektes de wereld uit te helpen, lieten hij en zijn echtgenote Priscilla Chan woensdag weten.

Zuckerberg is bepaald niet de eerste multimiljardair die de buidel trekt voor de wetenschap. Maar wel de eerste die nadrukkelijk wil investeren in de fundamenten van het hele biomedische vakgebied, in plaats dat hij zich richt op één specifieke aandoening zoals malaria. Volgens hem is het hoog tijd om meer te doen aan het voorkómen van ziektes, en vraagt dat investeringen in het soort langetermijnresearch waar nu erg lastig geld voor is los te krijgen.

Hij heeft dan ook van tevoren overlegd met NIH-directeur Francis Collins en een aantal andere toppers binnen het vakgebied, en ze gevraagd wat er écht nodig is om vooruit te komen.

Het idee is om multidisciplinaire teams samen te stellen van biologen, medici en ingenieurs van verschillende kennisinstellingen. Deze challenge networks moeten virtuele instituten worden die zich op een specifiek deelprobleem richten.

Daarnaast gaat $ 600 miljoen naar Biohub, een nieuw te bouwen onderzoeksinstituut in San Francisco. Biohub gaat in eerste instantie verschillende menselijke celtypes in kaart brengen, maar is ook bedoeld als snel inzetbare onderzoekscapaciteit voor het geval er weer een nieuw dodelijk virus opduikt.

De financiering loopt via het Chan Zuckerberg Initiative, een limited liability company (net zoiets als een Nederlandse bv) waarin Zuckerberg op termijn vrijwel zijn hele belang in Facebook wil onderbrengen. Momenteel is dat $ 45 miljard waard. De nu gereserveerde $ 3 miljard is bedoeld voor de eerste tien jaar.

bron: New York Times en andere media