Continue dialyse klaar voor klinische tests

Het Californische bedrijfje Xcorporeal heeft een dialyse-apparaat ontwikkeld dat aan de broekriem kan worden gedragen en dan continu de nierfunctie overneemt. De ‘Wearable Artificial Kidney’ zou al voorzichtig door twee nierpatiënten zijn uitgeprobeerd en nu klaar zijn voor officiële klinische tests, zo wordt gemeld in het Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Mede-bedenker Victor Gura (UCLA) spreekt al van een ‘paradigm change’ in de nierdialyse. Patiënten zouden niet meer periodiek te hoeven worden ‘gespoeld’, en hun gezondheid gaat er op vooruit doordat het apparaat hun bloed continu schoonhoudt.

De mini-nier weegt ongeveer 5 kilo, en bevat een ultrafiltratiemembraan en een pomp die loopt op twee 9-voltsbatterijen. Met verschillende oplosmiddelen en absorbentia wordt het dialysaat continu geregenereerd. Onduidelijk is hoe vaak de boel moet worden geleegd of ververst.

Intussen staat Xcorporeal er financieel zó slecht voor dat de effectenbeurs in New York heeft gedreigd de notering te schrappen. De vraag is dus wie die klinische tests moet gaan betalen.

bron: American Society of Nephrology

Onderwerpen