Prijsverhogingen tot 20 procent

Dow Chemical verhoogt per 1 juni wereldwijd de prijzen van al zijn producten met een percentage dat kan oplopen tot 20 procent, afhankelijk van de energie- en transportkosten. Ook zullen alle voorwaarden naar alle klanten toe herzien worden, zo meldde het bedrijf woensdag in een persbericht.

Volgens een woordvoerder zullen de prijzen van de kunststoffen polyetheen en polystyreen waarschijnlijk het hardste stijgen.

Het is bepaald niet de eerste prijsverhoging die binnen de chemie wordt aangekondigd, maar het is wel met afstand de meest botte. In de media wordt gesuggereerd dat Dow de maatregelen zo lang mogelijk heeft uitgesteld en nu niet anders meer kan.

De zakenkrant Financial Times citeert analisten van de Bank of America, die spreken van “a growing unwillingness among chemical producers to function as an energy shock absorber”.

Dow-ceo Andrew Liveris stelt dat de maatregelen nodig zijn vanwege de uit de hand gelopen olieprijs. Vergeleken met een jaar geleden is de energie- en grondstofrekening van Dow in het eerste kwartaal met 42 procent gestegen, en het einde is nog niet in zicht. “Dat zet de gehele waardeketen onder druk en dwingt ons tot moeilijke gesprekken met klanten over het opnieuw bepalen van de waarde van onze producten.”

Als het zo doorgaat is Dow dit jaar 32 miljard dollar kwijt aan grondstoffen en energie. In 2002 was dat nog 8 miljard.

Liveris kondigde tevens aan dat Dow “het lopende onderzoek naar de concurrentiekracht van alle bedrijfsonderdelen en productiefaciliteiten in het licht van deze nieuwe energie- en grondstofprijzen zal versnellen.”

Hij verwijt met name de Amerikaanse regering dat ze te weinig aan energiebeleid doet, en daardoor de hele VS in een energiecrisis heeft gestort. Hij signaleert nu al ‘demand destruction’ op de Amerikaanse markt: de olieprijs is zó hoog dat de vraag daalt.

bron: Dow, FT, USA Today

Onderwerpen