Voor de zoveelste keer is vannacht een kunstmestfabriek ontploft. Dit keer in het plaatsje West, in de Amerikaanse staat Texas. Volgens de eerste berichten zijn er in elk geval meer dan 100 gewonden. Vast staat dat er ook doden onder het puin moeten liggen maar donderdagochtend wist nog niemand hoe veel, al wordt hier en daar het aantal 60 genoemd.

Het zou de 25e grote ramp met ammoniumnitraat zijn sinds de Duitse chemici Haber en Bosch zo’n 100 jaar geleden het stikstofbindingsproces uitvonden, dat de massaproductie van deze meststof mogelijk maakt.

Onder de vermisten zouden leden van de vrijwillige brandweer zijn die probeerden een brand op het fabrieksterrein te blussen. Het ligt voor de hand dat die brand tot de explosieve ontleding van de voorraad ammoniumnitraat heeft geleid.

Op Google Maps is te zien dat het een klein fabriekje betrof, aan de rand van een woonwijk met eengezinswoningen. Gemeld wordt dat tot vier straten verderop de boel in puin ligt. 50 tot 75 woonhuizen, een appartementencomplex en een verpleeghuis zouden zwaar zijn beschadigd.

Opvallend is dat een terreuraanslag bij voorbaat lijkt te worden uitgesloten, wat nog eens benadrukt hoe slecht de reputatie van ammoniumnitraat en de bijbehorende fabrieken is.

Verwezen wordt naar de vorige grote klap, in 2001 in het Franse Toulouse. Daar vielen 31 doden en enkele duizenden gewonden. Ondanks geruchten dat dat wél een terreuraanslag was, is vrijwel iedereen er inmiddels van overtuigd dat het een kwestie was van abusievelijk door elkaar gedumpte chemicaliën. De ex-directeur van de fabriek heeft uiteindelijk drie jaar cel gekregen, waarvan twee voorwaardelijk, wegens dood door schuld.

De explosie in West heeft inmiddels zijn eigen Wikipedia-pagina.

bron: Associated Press

Onderwerpen