DNA-analyse van verse en ingevroren zeevis heeft een grootscheepse fraude met etiketten aan het licht gebracht. Meer dan 30 procent van de in Spanje en Griekenland verkochte heek behoort tot een andere soort dan vermeld, zo claimden Spaanse en Griekse wetenschappers onlangs in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Het zou kunnen zijn dat vishandelaren zich massaal vergissen omdat alle heek nu eenmaal op elkaar lijkt. In gevallen waarbij twee soorten uit hetzelfde deel van de oceaan door elkaar worden gehaald, zal dat wel de verklaring zijn. Maar vaak wordt een soort vermeld die in een heel andere wereldzee pleegt rond te zwemmen, en de onderzoekers vinden het wel heel toevallig dat het dan altijd een veel duurdere soort blijkt te zijn.

Hun verhaal draait om een tiental soorten heek: één Europese (Merluccius merluccius), enkele Amerikaanse (waaronder M.hubbsi) en een aantal Afrikaanse (zoals M.capensis). Qua voedingswaarde zit er nauwelijks verschil tussen, en als ze eenmaal zijn gefileerd zie je ook het verschil niet meer. Maar de Afrikaanse soorten zijn in de praktijk een stuk goedkoper dan de Amerikaanse en de Europese, vermoedelijk omdat Afrikaanse vissers veel slechter worden betaald.

Kortom: de onderzoekers kochten 93 porties verse of diepgevroren heek in Spaanse supermarkten, plus nog 4 in Griekse, en ze vergeleken de DNA-signatuur met het etiket. In 31,5 procent van de gevallen bleek de verkeerde soortnaam op dat etiket te staan. Vooral bij filets bleek het etiket vaker niet dan wel te kloppen.

Dat was in 2004-2006. In 2010 hebben ze het nog eens geprobeerd, nu met 18 Spaanse porties. Toen bleek het aantal foute etiketten al tot 38,9 procent te zijn opgelopen.

Volgens eerste auteur Eva García-Vázquez (Universidad de Oviedo) is er geen sprake van een serieus gezondheidsrisico, tenzij iemand allergisch zou zijn voor een bepaalde soort heek. Maar de bewust shoppende consument wordt wél belazerd, en dat geldt ook voor de Afrikaanse vissers die van de verhoogde opbrengst geen cent terugzien.

bron: SINC

Onderwerpen