Er bestaat een zekere overlap tussen de genetische aanleg voor borstgrootte en die voor borstkanker. Het verband tussen die twee blijft daarmee nog steeds boterzacht maar het geeft wel te denken, meldt het sequencingbedrijf 23andMe in het onlinetijdschrift BMC Medical Genetics.

Het onderzoeksresultaat is een spin-off van de DNA-pretscans waarmee 23andMe zijn geld verdient. Het is gebaseerd op de genen 16.175 vrouwelijke klanten uit Europa, die naast het gebruikelijke speekselmonster een vragenlijst inleverden die onder meer om hun cupmaat vroeg.

Door een en ander naast elkaar te leggen heeft 23andMe 7 nieuwe genetische varianten (‘single nucleotide polymorphisms’ oftewel SNP’s) gevonden die een statistisch significant verband laten zien met die cupmaat. Drie van die SNP’s zitten op locaties in het genoom die eerder zijn geassocieerd met een verhoogde kans op borstkanker.

Eerdere studies suggereerden ook al een vaag verband tussen borstgrootte en borstkankerrisico, en deze nieuwe resultaten geven in elk geval aan dat nader onderzoek geen kwaad kan.

 

bron: 23andMe

Onderwerpen