Uit de geur van iemands poep kun je afleiden welke darmkwaal hij precies heeft. Het werkt niet perfect maar is zeker nuttig als laagdrempelige eerste indicatie, schrijven Engelse onderzoekers in het Journal of Breath(!) Research.

De geurtest kan met name inflammatory bowel disease (IBD, een verzamelnaam voor colitis en de ziekte van Crohn) onderscheiden van irritable bowel syndrome (IBS, prikkelbaredarmsyndroom). IBD is een autoimmuunziekte, IBS is dat hoogstwaarschijnlijk niet en moet dus totaal anders worden behandeld, maar qua symptomen lijken beide aandoeningen vaak sprekend op elkaar.

De aan de University of the West of England in Bristol ontwikkelde test werkt met een gaschromatograaf, voorzien van een metaaloxidesensor als detector. De chromatogrammen worden geïnterpreteerd door een ‘lerend’ neuraal netwerk dat er een patroon in probeert te herkennen, en zich daarbij als het goed is niet laat afleiden door afwijkingen als gevolg van de eetgewoontes van de patiënt.

Na 182 drollen had het algoritme genoeg geleerd om in 76 procent van de gevallen correct aan te geven of een patiënt aan IBS leed of aan IBD. In 79 procent van de gevallen werd correct voorspeld of iemand IBD had of helemaal geen darmklachten.

Dat is al een stuk beter dan de eerste gok van een arts vóórdat hij uitgebreidere tests heeft laten doen. En de bedenkers verwachten dat het algoritme steeds beter wordt naarmate het meer stront te snuiven krijgt.

bron: BBC News

Onderwerpen