Desinfecterende middelen blijken bacteriën resistent te kunnen maken tegen antibiotica. Dat was nooit eerder waargenomen maar gezien de overlap qua werkingsmechanisme zat het er eigenlijk wel in, blijkt uit een publicatie in het tijdschrift Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Om precies te zijn gaat het over chloorhexidine (zie de afbeelding), een van de meest gebruikte antiseptica. Als kation bindt chloorhexidine zich aan negatief geladen componenten van bacteriële celwanden, en verstoort de celmembranen daarbij dusdanig dat de bacterie het loodje legt.

Colistine, een antibioticum dat vooral dient als laatste redmiddel tegen multiresistente bacteriën, werkt ook ongeveer zo. En J. Mark Sutton en collega’s van het Britse overheidslab in Porton Down hebben nu vastgesteld dat bacteriën die resistentie ontwikkelen tegen chloorhexidine soms óók resistent worden tegen colistine. Dat laatste is tot nu toe - gelukkig - heel zeldzaam.

Ze probeerden het uit met Klebsiella pneumoniae. Van de zes stammen die zich aanpasten aan chloorhexidine bleken er vijf ook colistineresistent te zijn. Omgekeerd werkte het niet: bacteriën die eerst colistineresistentie hadden aangekweekt, bleken daarna nog steeds niet tegen chloorhexidine te kunnen.

De auteurs namen mutaties waar in twee genen, genaamd phoPQ en smvR, en ze vermoeden dat de resistentie daar iets mee te maken heeft. Het fijne weten ze er echter nog niet van.

De belangrijkste boodschap is dat antisepticagebruik kennelijk net zo goed een risicofactor is als overmatig antibioticagebruik. Ziekenhuizen zijn gewaarschuwd.

bron: American Society for Microbiology