Verband tussen lithiumgehalte en zelfdodingscijfers aangetoond

Het aantal gevallen van suïcide in een gemeente is omgekeerd evenredig met de lithiumconcentratie in het plaatselijke drinkwater. Dat melden Japanse onderzoekers in het British Journal of Psychiatry.

De onderzoekers maten het lithiumgehalte van het kraanwater in de 18 gemeenten die samen de prefectuur Oita vormen. De concentraties liepen uiteen van 0,7 tot 59 microgram per liter.

Vervolgens keken ze naar het aantal gevallen van (geslaagde) zelfdoding per gemeente in de jaren 2002-2006 en vonden een significant verband.

Lithium wordt al heel lang gebruikt om mensen met een bipolaire stoornis mentaal te stabiliseren. Dan gaat het echter om duidelijk hogere doseringen. De onderzoekers suggereren dat de stof zich wellicht in de mens ophoopt, zodat een minieme hoeveelheid in het drinkwater op de lange termijn wel degelijk effect heeft.

Ze durven nog niet te suggereren dat er standaard extra lithium aan het drinkwater moet worden toegevoegd. Dat zou ongetwijfeld een discussie opleveren die nog een graadje heftiger is als indertijd met de fluoridering. Ten eerste is lithium bepaald niet vrij van bijwerkingen wanneer je de dosis te ver verhoogt. Ten tweede is het de vraag of je de samenleving überhaupt wel medicatie mag opdringen.

bron: BBC News

Onderwerpen