De TU Delft is de universiteit met de op 48 na beste reputatie ter wereld. Binnen Nederland is dat dit jaar de hoogste score, als we de World Reputation Ranking van Times Higher Education mogen geloven.

Op de lijst eindigt Utrecht als tweede, ergens tussen de 71 en de 80, terwijl Leiden, de UvA en de K.U.Leuven ergens tussen de 81 en de 90 scoren. De overige Nederlandse en Belgische universiteiten halen de top-100 niet.

Bovenaan eindigde zoals gebruikelijk Harvard, met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) op twee en Cambridge (Engeland) op drie.

De reputatielijst is in feite een deelverzameling van de data waaruit elk najaar de THE World University Rankings worden gedestilleerd. Hij is gebaseerd op een enquête die in de lente van 2010 is gehouden. Er hebben 13.388 wetenschappers uit 31 landen aan meegedaan. Gemiddeld hadden ze meer dan 16 jaar werkervaring aan een universiteit, en ruim 50 publicaties op hun naam.

Gevraagd werd naar de reputatie van universiteiten op het gebied van zowel onderzoek als onderwijs, waarbij onderzoek tweemaal zo zwaar telde. Een van de vragen was, welke universiteit ze bachelorstudenten zouden aanraden voor onderwijs op hun eigen vakgebied.

bron: Hoger Onderwijs Perbureau

Onderwerpen