De Universiteit Utrecht is nog steeds de beste van Nederland, maar Delft heeft een betere reputatie. Dat blijkt uit de jongste Times Higher Education-ranking, die zojuist is vrijgegeven.

Die nieuwe ranking kijkt uitsluitend naar de reputatie van universiteiten, op grond van een wereldwijde enquete onder academici. Dit keer hebben 17.554 mensen de vragenlijst ingevuld. Zij zetten de TU Delft op een gedeelde 51e plek in de reputatie top-100, samen met nog 9 andere universiteiten.

Op deze lijst staan Utrecht en de UvA in de groep die de 71e tot en met 80e plek bezet, Leiden staat in de groep 81-90 en Wageningen in de groep 91-100. Die groepen staan overigens alfabetisch gerangschikt dus het lijkt dat Delft precies op 51 en Wageningen precies op 100 staat, maar dat hoeft in de praktijk niet exact te kloppen.

Het betekent dat het Nederlandse universitaire onderwijs de op 3 na beste reputatie ter wereld heeft. Alleen de VS en het Verenigd Koninkrijk hebben (veel) meer universiteiten in de top-100 staan. Nummer 3 is Japan, dat net als Nederland 5 universiteiten in de lijst heeft maar dan wel op hogere plekken.

De reputatieranking is een spin-off van de ‘echte’ Times-ranking, die in de herfst wordt gepubliceerd en die naar veel meer factoren kijkt, zoals onderzoeks- en onderwijskwaliteit. Op de ranking (overigens geen top-100 maar een top-400) eindigde Utrecht vorig jaar het hoogst op de 68e plek. Wageningen is daar tweede op 75, Leiden staat op 79, de UvA op 92 en Delft op 104.

bron: Times Higher Education

Onderwerpen