Te veel natrium is slecht voor je hart, maar te weinig chloride ook. Kennelijk weten we nog niet half wat het effect is van zout in je eten, melden onderzoekers van de universiteit van Glasgow.

Sandosh Padmanabhan en collega’s baseren zich op gegevens over bijna 13.000 patiënten met last van hoge bloeddruk, die gedurende 35 jaar zijn gevolgd. Degenen met de laagste chlorideconcentratie in het bloed hadden 20 procent meer kans om in die periode te overlijden, zo valt te lezen in het tijdschrift Hypertension.

Tot nu toe ging eigenlijk iedereen er van uit dat het effect van keukenzout alleen in de natriumionen zat, en dat het chloride er eigenlijk weinig toe deed. Padmanabhan spreekt van een ‘under-studied chemical’. Hij heeft nog geen idee wat het werkingsmechanisme is, maar vermoedt dat het helemaal los staat van dat van natrium.

Maar ook zonder te weten hoe het werkt, kun je volgens hem de bloedchloridewaarde van patiënten met verhoogde bloeddruk gebruiken om de ergste risicogevallen er uit te pikken.

bron: University of Glasgow

Onderwerpen