Chinese speelgoedschandalen worden steeds doller

De Canadese speelgoedmaker SpinMaster heeft in de VS en Australië minstens vijf miljoen ‘Aqua Dots’-verpakkingen uit de schappen gehaald. Een Chinese onderaannemer heeft de gekleurde bolletjes voorzien van een verkeerde coating, die door het menselijk lichaam wordt gemetaboliseerd tot een beruchte ‘date rape drug’. Al minstens vijf peuters zijn in het ziekenhuis beland nadat ze een paar dozijn van die bolletjes hadden ingeslikt.

In Europa worden de kraaltjes verkocht onder de naam Aquapearls of Aquaperls. De VWA heeft inmiddels een waarschuwing laten uitgaan.

Aqua Dots (in Australië heten ze Bindeez) zijn een knutselspelletje met een hoog chemiegehalte. De bedoeling is dat je er mozaïeken mee legt. Als je er vervolgens water overheen sproeit, plakken de bolletjes aan elkaar dankzij een speciale coating.

In Australië werden de Aqua Dots dit jaar uitgeroepen tot speelgoed van het jaar. In de VS zette winkelketen WalMart ze in de top-12.

Het vervelende is dat de Chinese producent voor die coating niet het voorgeschreven 1,5-pentaandiol heeft gebruikt, maar 1,4-butaandiol, dat er chemisch sterk op lijkt. Onduidelijk is of dat vanwege de kosten is gebeurd of omdat het pentaandiol op was terwijl er een deadline moest worden gehaald.

Helaas blijkt 1,4-butaandiol gemakkelijk te worden omgezet in gamma-hydroxybutyraat. Die stof, beter bekend als GHB, leidt tot duizeligheid, bewusteloosheid en coma’s. De stof is vooral populair bij kwaadwillende versierders die hem stiekem in andermans drankje doen.

In Australië hebben ze overigens al een oplossing voor het probleem bedacht: voortaan wordt de Bindeez-coating verrijkt met een onaangenaam smaakje zodat peuters niet zo snel meer denken dat het snoepjes zijn.

bron: Associated Press, BBC News

Onderwerpen