Draagbare DNA-tester analyseert bloed op plaats delict

Californische onderzoekers zeggen het eerste draagbare analyse-apparaat te hebben ontwikkeld waarmee de politie bloedvlekken kan onderwerpen aan een DNA-analyse. Dat werkt sneller dan wanneer je eerst naar het lab moet en vergroot de kans dat de vermoedelijke dader wordt gegrepen vóórdat hij/zij het bewijsmateriaal heeft vernietigd of de staat uit is gevlucht, zo meldt MIT Technology Review.

Het apparaat meet 30 bij 25 bij 10 cm en weegt 10 kg, en kan op de accu van een politeiewagen worden aangesloten. Het bevat een PCR-reactor met een volume van 160 nanoliter, waarmee het DNA in een bloedspoor kan worden vermenigvuldigd tot je genoeg hebt om het te analyseren via capillaire elektroforese. Die laatste techniek zit ook in het koffertje.

Wat er uit komt is een zogeheten ‘short tandem repeat’-profiel (STR) dat naast een databank met profielen van erkende criminelen kan worden gelegd. Een ‘match’ is niet voldoende om iemand veroordeeld te krijgen, maar geeft wél aan wie je als eerste moet oppakken voor verhoor.

Het maken van het profiel kan in tweeënhalf uur. Inclusief monstername en -voorbereiding ben je een uur of zes bezig. Maar dat is nog altijd veel sneller dan wanneer je de monsters eerst naar een lab moet opsturen. En volgens projectleider Richard Mathies (UC Berkeley) is het apparaat robuust en uiterst betrouwbaar.

Te koop is het overigens nog niet. Geschat wordt dat dat nog drie tot vijf jaar gaat duren.

bron: Technology Review

Onderwerpen