4.000 eiwitmonsters om zeep door arbeidsconflict

Een rancuneuze ex-werknemer van een lab in Californië heeft meer dan 4.000 monsters van gekristalliseerde eiwitten moedwillig laten ontdooien. De schade bedraagt meer dan een half miljoen dollar, aldus een woordvoerder.

De monsters behoorden tot de collectie van het Joint Centre for Structural Genomics (JCSG). Het grootste deel was archiefmateriaal maar er zaten ook 120 monsters bij die recent waren gekristalliseerd en die nog lagen te wachten op röntgenkristallografische analyse. Al die monsters moeten nu opnieuw worden gekristalliseerd, wat soms een uiterst moeizaam proces is.

Het JCSG ‘leent’ voor die metingen een röntgenbundel van het SLAC National Accelerator Laboratory, een onderdeel van de Stanford-universiteit in Menlo Park. De dader, Silvya Oommachen, was werkzaam bij dat lab maar kreeg kennelijk ruzie met haar baas. Vorige maand werd ze ontslagen nadat ze al een paar weken niet meer op haar werk was verschenen.

Onderzocht wordt nog hoe het haar is gelukt om ná dat ontslag toch weer bij het acceleratorlab binnen te lopen, langs de beveiliging, teneinde die 4.000 monsters uit de vloeibare stikstof te kunnen lichten.

bron: C&EN

Onderwerpen