Geheimzinnige topcrimineel blijkt een watje

De vrouwelijke crimineel (ook bekend als het Spook) die op minstens 40 plaatsen delict in half Europa haar DNA-sporen heeft achtergelaten, is waarschijnlijk gewoon een slordige inpakster bij de wattenstaafjesfabriek. Dat meldt het Duitse schandaalblad Stern deze week.

Het geintje zou het coördinerende politiekorps van de stad Heilbronn 16.000 overuren hebben gekost, plus een politiecel die nu tot het plafond vol wattenstaafjes ligt.

Volgens Stern ging de politie aan het bestaan van de ‘Unbekannten weiblichen Person’ (UWP) twijfelen nadat haar DNA-sporen opdoken op een verbrand lijk waar ze eigenlijk onmogelijk op konden zitten. Bij een nieuwe proef (kennelijk met wattenstaafjes van een ander merk) was het DNA ook prompt niet meer te vinden.

Experts zouden hebben bevestigd dat het gebruikelijke sterilisatieproces voor wattenstaafjes wel bacteriën en virussen doodt, maar dat DNA in afgeschilferde menselijke huidcellen het heel goed kan overleven.

Achteraf schijnt de politie al lang te hebben vermoed dat er iets niet klopte. Zo waren er Slowaken, Serven, Polen, Roemenen, Kroaten, Irakezen, Albanezen en Fransen onder de mededaders. Dat het Spook al die talen sprak leek onwaarschijnlijk.

Bovendien werden de lijken gevonden in diverse Duitse deelstaten maar nóóit in Beieren. Inderdaad heeft Stern kunnen vaststellen dat de Beierse politie haar wattenstaafjes van een andere leverancier betrekt.

bron: Stern (met dank aan VPRO Noorderlicht)

Onderwerpen